In het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is weinig ruimte beschikbaar en er komen veel opgaven samen: het havengebied Amsterdam moet de transitie maken naar een circulaire economie, de woningbouwopgave drukt bedrijven naar buiten de A10, de energietransitie brengt ruimtelijke claims met zich mee voor bijvoorbeeld de aanlanding van windenergie van zee in de IJmond, waar de leefbaarheid toch al onder druk staat. En dan wordt er nog forse ruimte gezocht voor waterberging en willen we het landschap sparen. Er wordt in deze regio met veel energie gewerkt aan het combineren van functies en een goede inpassing daarvan om deze opgaves allemaal een plek te geven. In het NOVI-NZKG vindt nadere uitwerking plaats van de integrale keuzes in dit gebied en wordt onder andere voortgebouwd op de Verstedelijkingsstrategie MRA.
Meer leest u in het plan van aanpak Amsterdam Noordzeekanaalgebied.
De opgaven
De focus voor dit gebied ligt op voldoende ruimte bieden voor haven- en industriële activiteiten en de transities die daarin gemaakt moeten worden.
Een grote pijler is de transitie naar een circulaire economie, die zal leiden tot een ander gebruik van grond en reststoffen en ook een andere behoefte voor op- en overslag van goederen in de havens.
De tweede grote pijler is de verduurzamingsopgave van de energie-intensieve industrie die zal leiden tot een veranderende en op onderdelen grotere vraag naar energie met bijbehorende infrastructuur. Vanwege de kansen voor aanlanding, opslag, doorvoer en verdeling van duurzame energie kan het NZKG ook een belangrijke rol spelen in de energietransitie voor de MRA. De circulaire opgave en verduurzamingsopgave vragen op zichzelf al om zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte in dit gebied. Maar ontwikkelingen in de omgeving van het NZKG claimen in toenemende mate ruimte, ook in het NZKG, waardoor het functioneren van industriële- en havenactiviteiten in het gedrang komt.
Verduurzaming industrie en haven, energietransitie, woningbouw en bereikbaarheid, circulaire economie, natuur en landschap, waterveiligheid zijn opgaven die in en rond dit gebied spelen waar al sprake is van beperkte ruimte.
Meerwaarde van de status van NOVEX-gebied
De meerwaarde van de status van NOVEX-gebied is dat er diverse opgaven lopen die een ruimtelijke invloed hebben op het gebied. Het NZKG is één van de gebieden waar de grootste ruimtedruk is. Daarbij moet het NZKG een circulaire transitie en een energietransitie doormaken. Dit zal betekenis hebben voor het ruimtebeslag van energie en op- en overslag, industriële en havenactiviteiten. Ook zal het consequenties hebben voor de grotere regio. Bovendien kan de ontwikkeling van het NZKG baat hebben bij keuzes die op hogere schaalniveaus worden gemaakt.
Uitwerking
Opstellen van een plan van aanpak om prioriteiten te bepalen en mogelijkheden van organisatie van de inzet van regio en Rijk te onderzoeken.
Verantwoordelijke departementen en betrokkenen
Trekkend bewindspersoon: Minister van Klimaat en Energie. Betrokken zijn de andere departementen, Bestuursplatform NZKG.