Het aantal mensen dat woont, werkt en studeert in de regio Utrecht stijgt harder dan waar dan ook in Nederland. Om die groei op te vangen, zijn er in 2040 125.000 woningen nodig en locaties voor ruim 80.000 banen. Rijk en regio willen dat woningen, werklocaties en voorzieningen in 2040 dicht bij elkaar liggen en goed bereikbaar zijn. Ook moeten de Utrechtse landschappen hun kwaliteit behouden en goed toegankelijk zijn vanuit stad en dorp. Door slim te combineren, gebiedsgericht te kijken en door intensive samenwerking tussen gemeente, provincie en Rijk is het gelukt ruimte te vinden voor al deze opgaven in de verstedelijkingsstrategie voor deze regio, ‘Utrecht Nabij’. Nabijheid is daarin het leidend principe. De komende 20 jaar wordt vooral binnenstedelijk bijgebouwd en in de buurt van nieuwe en bestaande ov-knooppunten: plekken waar bus, tram, trein, fiets en auto samenkomen. Nieuwbouw in Utrecht concentreert zich rondom ov-knooppunten in een U-vormig gebied van Zuilen en Leidsche Rijn Centrum via Westraven, Lunetten-Koningsweg en USP naar Overvecht.
Lees hier meer over Utrecht Nabij
Voor de grootschalige gebiedsontwikkelingen voor na 2030 in de ‘Grote U’ (Leidsche Rijn-Zuilen, A12 zone en Lunetten/Koningsweg-USP) zijn gebiedsonderzoeken gestart waarin deze gebieden nader worden uitgewerkt vanuitde brede opgave voor gezond stedelijk leven en de wisselwerking met de benodigde mobiliteitsmaatregelen. In 2022 worden afspraken te maken over de concrete invulling van deze gebieden en daarvoor benodigde maatregelen.
Het Ontwikkelbeeld ‘Regio Amersfoort Centraal’ wordt een antwoord gegeven op de vraag hoe de groei van wonen en werken in de periode 2030-2040 op te vangen én bereikbaar, groen en leefbaar te blijven. De opgaven, ambities en randvoorwaarden in de Regio Amersfoort kennen een duidelijke samenhang met de Metropoolregio Utrecht, et Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort Centraal en het Ontwikkelperspectief Utrecht Nabij zien we als één regionale verstedelijkingsstrategie.
Lees hier het Ontwikkelbeeld Amersfoort
Verantwoordelijke departementen en betrokkenen
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: Hugo de Jonge.