Het gebied kent een mix van steden, dorpen, rivierenlandschap, hoge droge zandgronden, veenweidegebieden en polders. Het betreft een regio die snel sterk groeit, waardoor de woningmarkt oververhit is geraakt en het mobiliteitssysteem onder druk komt te staan. Als gevolg van klimaatverandering en de ligging in een Delta loopt het watersysteem van de regio tegen grenzen aan. In de regio Zwolle is klimaatbestendige groei een hoofdopgave. De ambitie is om groeiregio Zwolle verder te ontwikkelen tot een blijvend aantrekkelijke, klimaatbestendige en economisch vitale regio.
De opgaven
Regio Zwolle, een gebied dat ligt in vier provincies en groter is dan Overijssel, telt circa 700.000 inwoners. In regionaal verband werken ondernemers, acht onderwijsinstellingen, 21 gemeenten en vier provincies in interactie met de omgeving samen. Klimaatadaptatie is duidelijk de hoofdopgave en dat vraagt om een integrale aanpak van de volgende opgaven:
1. Demodelta in een veranderend klimaat;
2. Groei: stad en land verweven;
3. Fijnmazig netwerk als kans voor slimme mobiliteit.
Het economisch groeipotentieel van deze regio is in belangrijke mate afhankelijk van de wijze waarop wordt ingezet op regionale verbondenheid, (inter)nationale bereikbaarheid en de woningbouwopgave om de groei te accommoderen. Het koppelen van deze drie grote, complexe en urgente opgaven aan die van klimaatveranderingen en waterveiligheid draagt bij aan de brede welvaart van Nederland en aan duurzame oplossingen voor grote en complexe transitievraagstukken, zoals verwoord in de NOVI.
Meerwaarde van de status van voorlopig NOVI-gebied
De meerwaarde betreft het realiseren van een integrale langjarige aanpak van Rijk en regio, versnelling van de aanpak van de (transitie) opgave en de (mogelijke) koppeling van fondsen. Ook de verschillende landschapstypen en bodemsoorten in dit gebied zijn een opgave, maar kunnen juist ook worden gebruikt om te komen tot passende en innovatieve oplossingen. De meerwaarde van de aanpak in dit voorlopige NOVI-gebied kan dus ook ten goede komen aan het landschap.
Uitwerking
Opstellen van een plan van aanpak om prioriteiten te bepalen en mogelijkheden van organisatie van de inzet van regio en Rijk te onderzoeken.
Verantwoordelijke departementen en betrokkenen
De ministeries van IenW en BZK zijn verantwoordelijk en betrokken zijn de andere departementen en regionaal samenwerkingsverband.