Het programma kent twee actielijnen. Bij beiden speelt ontwerpkracht een belangrijke rol om tot creatieve oplossingen te komen.
Wenkende toekomstperspectieven
In deze actielijn schetsen we toekomstperspectieven van Nederland in 2050 en 2100. Welk toekomstbeeld ontstaat er als we rekening houden met de zeespiegelstijging, de klimaatverandering en onze nationale keuzes op het gebied van woningbouw, natuur, landbouw, wegen? Als we die met ontwerp over elkaar heen leggen, zijn we dan blij met wat we zien? Daarover gaan we met elkaar in gesprek om vervolgens reële en aantrekkelijke perspectieven te schetsen voor de inrichting van ons land. Zodat die input kunnen zijn voor de nationale keuzes.
Concrete vertaling op gebiedsniveau
In deze actielijn worden we concreet en praktisch. We bieden hier 9 innovatieve creatieve ruimtelijke oplossingen. Bijvoorbeeld over het mooi in het landschap laten opgaan van grootschalige bedrijfsvestigingen en daarnaast te combineren met andere opgaven. Hierin trekken we samen op met planologen, architecten, stedenbouwkundigen en andere ontwerpers. Maar we kijken ook of het financieel haalbaar is. Welke middelen ingezet moeten worden en waar regels knellen. En of een (financiële) prikkel vanuit het Rijk nodig is of juist niet.
3x3
De 9 inrichtingsoplossingen zijn verdeeld over 3 perspectieven: Duurzame landbouw & natuur, Netwerken voor energie & circulaire economie en Leefbare steden & regio’s. Voor elk perspectief ontwerpen we 3 concepten die op gebiedsniveau zijn toe te passen. Bijvoorbeeld hoe je aantrekkelijk binnenstedelijk kunt verdichten en gelijk hittestress en wateroverlast kunt tegengaan. Of wat je allemaal kunt met biobased materialen, bijvoorbeeld voor de woningbouw. Daarnaast biedt de verbouw van natuurlijke materialen nieuwe verdienmodellen voor de boeren en versterkt het ook nog het landschap.
Meebouwen aan Mooi Nederland? Mail dan naar Renson van Tilborg.